Analysis of Cassava Starch Exports from 1997 to 2022

Authors

  • Samara Rebeca G. Ribeiro FATEC Zona Leste
  • Jose Abel de Andrade Baptista FATEC Zona Leste
  • Rosana Aparecida Bueno de Novais FATEC Zona Leste

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.11075202

Keywords:

Export, cassava starch production, economy, international marketing, starch industry

Abstract

This article presents analyses of cassava starch exports from 1997 to 2022 and shows that Brazil faces challenges in the production and consumption of this derivative. Cassava and starch production grew in 2023, but domestic and foreign demand decreased, leading to a surplus of the product and a drop in prices. Cassava starch is used in several applications, but the country's economic growth has been low, which has affected consumption. Exports were concentrated in a few countries, such as Paraguay, the United States and Bolivia, and fell 43% from the beginning of the year to August 2023 compared to the same period in 2022. The main producing states were Paraná, Mato Grosso do Sul, and São Paulo, which together accounted for 98% of the total production in 2022. Weather problems, low crop productivity, and high industrial inactivity were some of the factors that hurt the sector.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABAM. Associação Brasileira Dos Produtores De Amido De Mandioca. Depois da CM3, GTFoods quer mais duas unidades industriais para a divisão Lorenz. 2021. Disponível em: <https://abam.com.br/depois-da-cm3-gtfoods-quer-mais-duas-unidades-industriais-para-a-divisao-lorenz/>. Acessado em: 28/09/2023.

ABAM. Associação Brasileira Dos Produtores De Amido De Mandioca. Exportação de fécula avança 64% em março. Disponível em: <https://abam.com.br/exportacao-de-fecula-avanca-64-em-marco/>. Acessado em: 30/09/2023.

ALVES, Lucilio; FELIPE, Fábio Isaias. Mandioca: Demanda Externa Aquecida E Dólar Impulsionam Exportações De Fécula. 2021. Disponível em: <https://www.cepea.esalq.usp.br/br/releases/mandioca-cepea-producao-de-fecula-cresce-pelo-segundo-ano-consecutivo-no-brasil.aspx>. Acessado em: 30/08/2023.

APLEVICZ, Krischina Singer; DEMIATE, Ivo Mottin. Caracterização de amidos de mandioca nativos e modificados e utilização em produtos panificados. ScieloBrasil, 27(3): 478-484, jul.-set. 2007.

BUENO, S. Entenda mais sobre o mercado de trabalho do Comex - História do Comex. Disponível em: <https://www.fazcomex.com.br/comex/comercio-exterior-introducao-mercado-de-trabalho-faixa-salarial/>. Acessado em: 02/09/2023.

CINI, E. Conexão Agro: Exportação de mandioca cresce 107% em 2021. CNN Brasil, 2021. Disponível em: <https://www.cnnbrasil.com.br/economia/conexao-agro-exportacao-de-mandioca-cresce-107-em-2021/>. Acessado em: 10/09/2023.

COELHO, Jackson Dantas; XIMENES, Luciano Feijão. Mandioca e seus derivados. Fortaleza: Banco do Nordeste do Brasil, ano 5, n.128, set., 2020. (Caderno Setorial ETENE).

CONAB. Companhia Nacional De Abastecimento. Análise Mensal Da Produção De Mandioca E Derivados. Gerência de Produtos Agrícolas-GERPA. Brasília, 2022.

CURVELO, R. O que é marketing internacional e quais as melhores estratégias? Disponível em: <https://br.hubspot.com/blog/marketing/marketing-internacional>. Acessado em: 15/09/2023.

EMANUELY. Produção de fécula de mandioca recuou ao longo de 2022. Disponível em: <https://souagro.net/noticia/2023/05/producao-de-fecula-de-mandioca-recuou-ao-longo-de-2022/>. Acessado em: 25/08/2023.

EMBRAPA. Processamento de farinha e fécula de mandioca. Disponível em: <https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1139974/processamento-de-farinha-e-fecula-de-mandioca>. Acessado em: 17/10/2023.

FAO. Food And Agriculture Organization of The United Nations. Produção brasileira de fécula de mandioca. Disponível em: <https://www.fao.org/faostat/en/#home>. Acessado em: 28/09/2023.

FELIPE, F. I. Produção E Consumo De Fécula De Mandioca No Brasil. 2019. Disponível em: <https://www.cepea.esalq.usp.br/br/opiniao-cepea/producao-e-consumo-de-fecula-de-mandioca-no-brasil.aspx>. Acessado em: 23/09/2023.

FELIPE, F. I. Mandioca: Desafios No Campo São Repassados A Indústrias De Fécula E Farinha. 2022. Disponível em: <https://www.cepea.esalq.usp.br/br/opiniao-cepea/mandioca-desafios-no-campo-sao-repassados-a-industrias-de-fecula-e-farinha.aspx>. Acessado em: 15/08/2023.

FELIPE, Fábio Isaias; ALVES, Lucilio Rogério Aparecido; CAMARGO, Samira Gaiad Cibim de. Panorama E Perspectivas para A Indústria De Fécula De Mandioca No Brasil. Revista Raízes Amidos Tropicais, 2010, 6, 1.

FIORDA, Fernanda Assumpção; SOARES, Manoel; SILVA, Flávio Alves; SOUTO, Luciana Reis Fontinelle; GROSSMANN; Maria Victória Eiras. Farinha de bagaço de mandioca: aproveitamento de subproduto e comparação com fécula de mandioca. ScieloBrasil, v. 43, n. 4, p. 408-416, out./dez. 2013.

GONÇALVES, R. Receita com fécula de mandioca e inovadores pratos doces e salgados. Disponível em: <https://www.sabornamesa.com.br/outras-receitas/fecula-de-mandioca>. Acessado em: 06/10/2023.

GTFOODS. Brands. Disponível em: <https://www.gtfoods.com.br/en/brands/lorenz/>. Acessado em: 01/10/2023.

HUGO, V. O que é Polvilho Doce, Azedo e Fécula de Mandioca? Disponível em: <https://pratofundo.com/124/polvilho-azedo-doce-e-fecula-de-mandioca/>. Acessado em: 10/08/2023.

INOVACAOINDUSTRIAL. Os desafios de 2021 para indústria brasileira. 2021. Disponível em: <https://inovacaoindustrial.com.br/desafios-2021/#:~:text=O%20grande%20desafio%20que%20se,de%20decisões%2C%20devem%20ser%20prioridade>.

Acessado em: 10/09/2023.

LANDAU, Elena Charlotte; SILVA, Gilma Alves; ROCHA, Michele Silva. Evolução da Produção de Mandioca. Disponível em: https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1122683. Acessado em: 09/08/2023.

LORENZ. Sobre a empresa. Disponível em: <https://lorenz.com.br/empresa/>. Acessado em: 20/09/2023.

REVISTA EXAME. Conheça a maior processadora (e transformadora) de mandioca do Brasil. 2022. Disponível em: <https://exame.com/negocios/processadora-transformadora-mandioca-brasil/>. Acessado em: 05/10/2023.

SAMORA, R. Exportação de milho do Brasil supera 440 mil t ao dia no acumulado de setembro, diz Secex. Disponível em: <https://www.novacana.com/noticias/exportacao-milho-brasil-supera-440-mil-t-dia-acumulado-setembro-secex-190923>. Acessado em: 17/10/2023.

SANTOS, Natállia Felício; SANTOS, Samara; MENDONÇA, Sandro Augusto Teixeira. Estratégias De Marketing E As Demandas Do Consumidor: Um Estudo Sobre O Composto Promocional Da Indústria Alimentícia, Administração de Empresas em Revista, [S.l.], v. 2, n. 16, p. 262 - 283, maio 2020.

SEBRAE. Etapas do processo de exportação. Disponível em: <https://sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/artigos/conheca-as-etapas-do-processo-de-exportacao,63116f91bd3e5810VgnVCM1000001b00320aRCRD>. Acessado em: 25/08/2023.

SOUSA, Angélica Silva; OLIVEIRA, Guilherme Saramago; ALVES, Laís Hilário. A Pesquisa Bibliográfica: Princípios E Fundamentos. Cadernos da Fucamp, 2021. 20.

SPRENGER, L. Veja quais são as diferenças entre Exportação e Importação. Disponível em: <https://www.fazcomex.com.br/comex/diferencas-entre-exportacao-e-importacao/>. Acessado em: 25/09/2023.

ZARPELÃO, S. H. M. A História Do Comércio Exterior Brasileiro (1953-2007). Revista do Direito Privado da UEL – Volume 2 – Número 1 – 2009.

Published

2024-04-26

How to Cite

Ribeiro, S. R. G., Baptista, J. A. de A., & Novais, R. A. B. de. (2024). Analysis of Cassava Starch Exports from 1997 to 2022. Journal of the Management and Technology Meeting, 1(03), 66–79. https://doi.org/10.5281/zenodo.11075202

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2