Inventory Management

Case Study of a Food Distributor in the East Zone Region (SP)

Authors

  • Ana Claudia Reis dos Santos FATEC Zona Leste
  • Emerson Alves Amorim FATEC Zona Leste
  • Paloma Maria Meneses de Sousa Guedes FATEC Zona Leste
  • Vitor de Almeida Bispo FATEC Zona Leste
  • Vitor Hugo Navas Rodrigues FATEC Zona Leste

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.12786375

Keywords:

Inventory management, Demand, Abc curve

Abstract

The current context of the logistics area brings with it inventory management as an extremely important pillar within an organization, as its objective is to optimize working capital and its stock level, allowing the organization to understand its product mix. and your demands, so that you can determine purchasing needs. However, stocking excess items or not having an adequate volume to meet demand involves costs in relation to idle merchandise and customer dissatisfaction regarding the purchase due to a lack of a product. The objective of this work was to analyze the inventory management of a specific food distributor located in the East Zone of the city of São Paulo-SP, and suggest possible improvements to optimize processes due to the difficulties in having inventory control. To develop the research, we carried out a case study regarding the company and collected data on the quantity of products in stock and demand over a period of 6 months. The results allowed us to verify that the main category in which the company works are yogurts, which represent 60% of total sales, and a seasonality in demand can be observed, according to the period studied. The research can help small companies, especially in the food sector, to observe the seasonality of products and maintain more assertive inventory control, to optimize their profits and minimize their losses.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BALLOU, R. H. Logística empresarial: transportes, administração de materiais e distribuição física. 1 ed. São Paulo: Editora Atlas, 2010.

BORNIA, Antonio Cezar. Análise Gerencial de Custos – Aplicação em empresas modernas. São Paulo, Editora Atlas, 2010, 3ª edição.

CAXITO, Fabiano. Logística: um enfoque prático. São Paulo: Saraiva, 2011.

DIAS, M. A. P. Administração de materiais,uma abordagem logística.Ed. Atlas. São Paulo,2011.

FAO. Perdas e desperdícios de alimentos na América Latina e no Caribe. Disponível em: <https://www.fao.org/americas/noticias/ver/pt/c/239394/>. Acesso em em 10/10/23

FONSECA, J. J. S. Metodologia da pesquisa científica. Fortaleza: Apostila,UEC, 2002.

GURGEL, Floriano do A.; FRANCISCHINI, Paulino G. Administração dos materiais e do Patrimônio. São Paulo: Cengage Learning Brasil, 2013. E-book. ISBN 9788522129393. Disponível em: <https://integrada.minhabiblioteca.com.br/#/books/9788522129393/>. Acesso em: 07 nov. 2023.

GONÇALVES, Paulo S. Administração de Materiais. São Paulo: Grupo GEN, 2020. E-book. ISBN 9788595157132. Disponível em: <https://integrada.minhabiblioteca.com.br/#/books/9788595157132/>. Acesso em: 07 nov. 2023.

GOUVEIA,B.M.L. Logística e gestão da distribuição. Porto, 1995. Disponível em: http://homepage.ufp.pt/lmbg/textos/ldg/lgd_ap1.pdf. Acesso em: 30/10/2023

GUEDES,A.T. ACORSI, L.R.C.MARTINS, T.B.A. Estatistica Descritiva. Disponivel em :<https://www.ime.usp.br/~rvicente/Guedes_etal_Estatistica_Descritiva.pdf>.Acesso em: 16/10/2023

IMAM: Instituto de Movimentação e Armazenagem de Materiais – São Paulo, (1989).

LIMA, Maurício Pimenta. Os custos de armazenagem na logística moderna. Centro de Estudos em Logística–CEL. Disponível em: <http://www.centrodelogistica.com.br/new/fs-busca.htm>, 2000.Acesso em: 06/11/2023.

MACIEL S. E. S... Unidade de alimentação e nutrição, aplicação de checklist e avaliação microbiológica. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal (v.11, n. 4) p. 399 – 415, out - dez

ALT, Paulo Renato C.; MARTINS, Petrônio G. Administração de Materiais e Recursos Patrimoniais - 3ª edição. São Paulo: Editora Saraiva, 2009. E-book. ISBN 9788502089167. Disponível em: <https://integrada.minhabiblioteca.com.br/#/books/9788502089167/>. Acesso em: 07 nov. 2023

MOURA, A.R. Logística: Suprimentos, Armazenagem, Distribuição Física. São Paulo,2013.

OLIVEIRA, M.P. et al. Os desafios para gestão de estoques em micro e pequenas empresas: um estudo de caso. In: XIII Congresso de Excelência em Gestão e Tecnologia, Resende-RJ. 2016. Disponível em: <https://www.aedb.br/seget/arquivos/artigos16/20324192.pdf>. Acesso em: 30/10/2023

PACHECO, J.A.D.; MARTELETTI, C.; SILVEIRA, M.R. Desafios para a gestão de estoques em empresas de distribuição de bens de consumo. Rev. Lasallista Investig., Caldas , v. 17, n. 1, p. 371-388, June 2020 . Disponível em:<http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-44492020000100371&lng=en&nrm=iso>. Acesso em: 30/10/2023.

PAURA, Glávio Leal. Fundamentos da logística. 2016. Disponível em: <https://proedu.rnp.br/handle/123456789/464>. Acesso em: 30/10/2023.

SANTOS, M.S. RODRIGUES. ARAUJO,I. (2006). Controle de estoque de materiais com diferentes padrões de demanda: estudo de caso em uma indústria química. Gestão & Produção, 13(2), 223-231. Disponível em:<https://doi.org/10.1590/S0104-530X2006000200005>. Acesso em: 30/10/2023.

SILVA, R.M.R. OLIVEIRA, P. E.M.M. Gestão de estoques. 2014 Disponível em: <https://portalidea.com.br/cursos/dce3372185d4fb07e9abc6b854e0baf3.pdf> Acesso em: 30/10/2023

SILVA, Raniê Vinícius Costa Da; OLIVEIRA, Túlio Augusto A (2020). A UTILIZAÇÃO DA CURVA ABC NA GESTÃO DE ESTOQUES: Estudo de caso em uma indústria alimentícia na cidade de Mamanguape – PB . Disponível em: <https://www.iesp.edu.br/sistema/uploads/arquivos/publicacoes/a-utilizacao-da-curva-abc-na-gestao-de-estoques-estudo-de-caso-em-uma-industria-alimenticia-na-cidade-de-mamanguape-pb-autor-silva-ranie-vinicius-costa-da-.pdf> . Acesso em: 10/10/2023

TAVARES, João Emanuel Dias, et al. "Avaliação da qualidade dos produtos frios e embutidos em câmara fria de uma unidade de alimentação e nutrição em Fortaleza-CE. Disponível em: <https://www.editoracientifica.com.br/artigos/avaliacao-da-qualidade-dos-produtos-frios-e-embutidos-em-camara-fria-de-uma-unidade-de-alimentacao-e-nutricao-em-fortaleza-ce>. Acesso em: 30/10/2023.

TOFOLI, I; Administração Financeira Empresarial: Uma tratativa prática. Lins, ArteBrasil, 2008.

VENDRAME, F. C. Administração de Recursos Materiais e Patrimoniais. Apostila da Disciplina de Administração, Faculdades Salesianas de Lins. São Paulo,2008.

VIEIRA, Helio Flavio. Gestão de estoques e operações industriais. Curitiba: IESDE, 2009.

WIETHOLTER, Maguida Josiani; FASSINA, Patricia. Temperaturas de armazenamento e distribuição dos alimentos. Revista Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v. 24, ed. 1, p. 17-25, 2017.

Published

2024-07-29

How to Cite

Santos , A. C. R. dos, Amorim , E. A., Guedes , P. M. M. de S., Bispo , V. de A., & Rodrigues , V. H. N. (2024). Inventory Management: Case Study of a Food Distributor in the East Zone Region (SP). Journal of the Management and Technology Meeting, 1(06), 101–109. https://doi.org/10.5281/zenodo.12786375

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 

You may also start an advanced similarity search for this article.