Market study on fresh strawberries and pulp
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.13323794Keywords:
Strawberry, Market, Opportunities, ChallengesAbstract
Strawberries have qualities that are attractive and satisfying to consumers, such as their bright red color, distinct aroma and flavor, and essential nutrients for maintaining health. These characteristics make strawberries an excellent business opportunity, boosting the production chain in both local and global markets. However, it is common for fruits to undergo changes throughout the production, transportation, and storage processes, and it is essential that companies adopt efficient logistics and management. This article presents a market research conducted in the state of São Paulo regarding the strawberry and pulp market. The objective of this study was to analyze the main trends, opportunities, and challenges faced. To achieve this goal, the study used bibliographic research, competition analysis, and consumer behavior analysis based on the principles established by Kotler and Keller (2016), in order to provide accurate information about demand, consumption trends, competition, opportunities, and challenges. The research results indicate that the strawberry and pulp market has experienced growth in Brazil, driven by the increase in consumption of healthy foods. Therefore, there are opportunities for producers and manufacturers who wish to stand out, such as the production of organic and conventional strawberries and the offer of fruit pulps with high nutritional value. However, there are also challenges to be faced, such as intense competition and the need for investments in technology and innovation to remain competitive in the market.
Downloads
References
ABRAFRUTAS - Associação Brasileira dos Produtores Exportadores de Frutas e Derivados. Frutas: um mercado promissor. 2020. Disponível em <https://abrafrutas.org/2020/02/frutas-um-mercado-promissor/>. Acesso em 29 de maio de 2023.
BASTOS, Maria Clotilde Pires; FERREIRA, Daniela Vitor. Metodologia Científica. Londrina: Editora e Distribuidora Educacional S.A., 2016. 224 p.
BERNARDO, L. C. et al. Caracterização físico-química e sensorial de polpa de morango produzida em escala industrial. Brazilian Journal of Food Technology, v. 22, p. e2018074, 2019.
CHINELLATO, M. M.; SCAPIM, M. R. S.; MORALES, D.; LEVORATO, T. R.; MADRONA, G. S. Pesquisa Quantitativa de Identificação das Oportunidades de Comercialização de Polpa Congelada de Frutas Orgânicas com Base do Perfil do Consumidor Atual. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 8, n. 3, p. 543-562, 2015.
CONAB. Boas Práticas de Pós-colheita de Frutas e Hortaliças. Brasília: Companhia Nacional de Abastecimento. 2006. Disponível em <https://www.conab.gov.br/info-agro/hortigranjeiros-prohort/publicacoes-do-setor-hortigranjeiro/item/download/641_d6ed7311a435e66a9eab34b1dc9f86b2>. Acesso em 29 de maio de 2023.
FAO. FAOSTAT. 2021. Disponível em <http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC>. Acesso em 19 de março de 2023.
FOLHAPRESS. Menos da metade dos brasileiros come frutas e hortaliças todos os dias. Gazeta do Povo, 2017. Disponível em <https://www-gazetadopovo-com-br.cdn.ampproject.org/v/s/www.gazetadopovo.com.br/viver-bem/saude-e-bem-estar/menos-da-metade-dos-brasileiros-come-frutas-e-hortalicas-todo-dia/amp/?amp_gsa=1&_js_v=a9&usqp=mq331AQIUAKwASCAAgM%3D#amp_tf=De%20%251%24s&aoh=16865989745130&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&share=https%3A%2F%2Fwww.gazetadopovo.com.br%2Fviver-bem%2Fsaude-e-bem-estar%2Fmenos-da-metade-dos-brasileiros-come-frutas-e-hortalicas-todo-dia%2F>. Acesso em 12 de junho de 2023.
GALEANO, E. A. V. et al. (2022). Cadeia Produtiva do Morango no Espírito Santo. Vitória, ES. Disponível em <https://biblioteca.incaper.es.gov.br/digital/bitstream/item/4311/1/Cadeia-Produtiva-Morango-Incaper.pdf >. Acesso em 05 de junho de 2023.
GONÇALVES, N.; PORTARI, G. V.; JORDÃO, A. A. Quantificação de compostos antioxidantes em frutos in natura e polpa congelada. Disponível em <https://repositorio.unip.br/journal-of-the-health-sciences-institute-revista-do-instituto-de-ciencias-da-saude/quantificacao-de-compostos-antioxidantes-em-frutos-in-natura-e-polpa-congelada/>. Acesso em 29 de maio 2023.
KHOO, H. E. et al. Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. Food & Nutrition Research, v. 61, n. 1, p. 1361779, 2017.
KOTLER, P.; KELLER, K. L. Administração de Marketing. 15 ed. São Paulo: Pearson, 2016.
MARCONI, M. A.; LAKATOS, E. M. Fundamentos de Metodologia Científica. 7. ed. São Paulo: Atlas, 2010, p. 297.
MATTA, V. M.; FREIRE JUNIOR, M.; CABRAL, L. M. C.; FURTADO, A. A. L. Polpa de Fruta Congelada. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2005. Disponível em <https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/11881/2/00076180.pdf>. Acesso em 31 de maio de 2023.
MARZOCHI, Roger. Preço do morango tem alta de 106% no primeiro semestre. Hortifruti, 2022.
Disponível em <https://globorural.globo.com/Noticias/Agricultura/Hortifruti/noticia/2022/07/preco-do-morango-tem-alta-de-106-no-primeiro-semestre.html>. Acesso em 29 de maio de 2023.
MENDEL, Janaina. Estudo de viabilidade da implantação de uma empresa de produção de morangos em substrato em sistema protegido na região do Vale do Caí/RS. São Sebastião do Caí, 2021.
Disponível em <https://repositorio.ucs.br/xmlui/handle/11338/8930?locale-attribute=it1>. Acesso em 05 de junho de 2023.
OLIVEIRA, R. A. M.; MORAES, M. A. Análise da comercialização de morango em São Paulo. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 41, n. 3, p. e-321, 2019.
PALOMBINI, Mário Calvino. Qual o panorama da produção de morango no Brasil. Revista Campo e Negócios, [S.l.], 2022. Disponível em <https://revistacampoenegocios.com.br/qual-o-panorama-da-producao-de-morango-no-brasil/>. Acesso em 30 de maio de 2023.
SANTOS, Sandra Regina de Oliveira; KONDA, Sussumo Tatenauti. Exportação de Polpas de Frutas: Como uma Pequena Empresa pode Participar no Comércio Internacional. Revista AnimaTerra, edição 3, 2016. Disponível em <https://www.fatecmogidascruzes.com.br/pdf/animaTerra/edicao3/artigo1.pdf>. Acesso em 31 de maio de 2023.
SILVEIRA, J. C. Atualização das Boas Práticas de Fabricação (BPF) e Procedimentos Operacionais Padrão (POP) em uma Indústria de Polpa de Fruta. João Pessoa: Universidade Federal da Paraíba, 2016. Disponível em <https://www.ufpb.br/ccea/contents/documentos/downloads-tcc/atualizacao-das-boas-praticas-de-fabricacao-bpf-e-procedimentos-operacionais-padrao-pop-em-uma-industria-de-polpa-de-frutas-julianna-cruz-silveira-2016.pdf >. Acesso em 31 de maio de 2023.
SEBRAE. Como montar uma fábrica de polpa de frutas. 2016. Disponível em <https://sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/UFs/RN/Anexos/Fruticultura-Como-montar-uma-fabrica-de-polpa-de-frutas.pdf>. Acesso em 31 de maio 2023.
SEBRAE. Estudo de Mercado: Agronegócios – Produção de Morango. 2016. Disponível em <https://www.sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/UFs/BA/Anexos/Produ%C3%A7%C3%A3o%20de%20morango%20na%20Bahia.pdf>. Acesso em 31 de maio de 2023.
VENDRAMINI, A. L.; TRUGO, L. C.; MANCINI-FILHO, J. Ascorbic acid and carotenoid composition of Brazilian fruits and vegetables. Journal of Food Composition and Analysis, v. 16, n. 5, p. 561-574, 2003.
SOUZA, M. A.; BATISTA, E. J.; MENEZES, A. F. T. Panorama nacional da produção de morangos. Campo & Negócios, [S.l.], 2022. Disponível em <https://revistacampoenegocios.com.br/panorama-nacional-da-producao-de-morangos/ >. Acesso em 01 de junho de 2023.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Merie Aparecida da Silva , Kelen Fernandes Jenuino , Mariana Fraga S Muçouçah
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Engetec em Revisa © 2024 by Fatec da Zona Leste is licensed under CC BY-NC-SA 4.0
Copyright Policy
By submitting a manuscript for publication in EnGeTec em Revista, the authors agree, in advance and unrestrictedly, to the following terms:
- The authors retain the copyright and grant EnGeTec em Revista the right of first publication of the manuscript, without any financial burden, and renounce any other remuneration for its publication in EnGeTec em Revista.
- When submitted to EnGeTec em Revista, the manuscript is automatically licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows the sharing of the work with acknowledgment of authorship and initial publication in EnGeTec em Revista.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in EnGeTec em Revista (publish in repositories or as a book chapter), with acknowledgment of the initial publication in EnGeTec em Revista, provided that such agreement does not imply an endorsement of the content of the manuscript or of the new vehicle by EnGeTec em Revista.
- Authors are allowed and encouraged to publish and distribute their work online, in institutional repositories, for example after the editorial process is completed.
- The authors warrant that they have obtained proper permission from their employers for the transfer of rights under this agreement, if those employers own any copyright in the manuscript. In addition, the authors assume any and all responsibility for possible infringements of the copyright of these employers, exempting EnGeTec em Revista from any and all liability in this regard.
- The authors assume all responsibility for the content of the work, including the due and necessary authorizations for data disclosure. collected and results obtained, exempting EnGeTec em Revista from any and all responsibility in this regard.