Absorption costing in a canned feijoada manufacturing

A case study

Authors

  • Camilly Beatriz da Silva Gallani Fatec Bebedouro
  • Rhadler Herculani Fatec Bebedouro

DOI:

https://doi.org/10.29327/2384439.2.4-4

Keywords:

Food company, Production, Direct Costs, Indirect costs

Abstract

This study aimed to apply the absorption costing method in a company in the food sector, using the production of industrialized feijoada as the main source of data. Theory has demonstrated that applying this method provides an accurate view of manufacturing costs for any product. The methodology was based on bibliographical, quantitative research using the case study method, analyzing three variations of the same product, feijoada. The data was collected on site, and one of the authors is an employee of the same. The absorption costing analysis revealed a complete approach to cost allocation, encompassing both direct and indirect costs related to the manufacture of canned feijoada. It is concluded that based on the applied costing method, the total manufacturing value of three variations of the same feijoada and their sum were visualized. The analysis of absorption costing applied to the production of canned feijoada showed the direct and indirect costs that were necessary to calculate the apportionment of all costs in the production process phase, up to the total cost.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALVES, J. M. O sistema just-in-time reduz os custos do processo produtivo. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE CUSTOS, IV, 1995, Campinas - SP. Anais... São Paulo: UNICAMP, 1995.

CARNEIRO, H. S. Comida e sociedade: significados sociais na história da alimentação. História: questões & debates, Curitiba: Editora UFPR, 2005. nº 42, p; 71-80.

DA SILVA BIDES, A. P. C.; DA GAMA SILVA, P. V. J.; RAMOS, V. A. R. O rateio dos custos de produção conjunta na Petrobras e o impacto nas decisões estratégicas. Disponível em: < https://downloads.editoracientifica.com.br/articles/231215214.pdf>. Acesso em: 15 maio 2024.

DA SILVA, Grasiano Freitas; SOARES, Sandro Vieira; MARTINS, Cristina. Panorama do uso de métodos quantitativos em pesquisas sobre a aplicação da escala HEdPerf. In: XI Congresso Nacional de Administração e Contabilidade-AdCont 2020. 2020. Disponível em: <https://www.research gate.net/profile/Sandro-Soares-3/publica tion/350931046_PANORAMA_DO_USO_DE_METODOS_QUANTITATIVOS_EM_PESQUISAS_SOBRE_A_APLICACAO_DA_ESCALA

_HEdPERF/links/6094390ca6fdccaebd11d

f/PANORAMA-DO-USO-DE-METODOS-QUANTITATIVOS-EM-PESQUISAS-SOBRE-A-APLICACAO-DA-ESCALA-HEdPERF.pdf>. Acesso em: 6 maio. 2023.

ELIAS, R. Feijoada: breve história de uma instituição comestível, revista Textos do Brasil, edição 13, 2007.

LACERDA, N. O feijão na História do Brasil: saiba como esse querido foi ganhando espaço nas nossas mesas. Brasil de Fato – Uma visão popular do Beasil e do mundo. Disponível em: < https://www.brasildefato.com.br/2023/02/26/o-feijao-na-historia-do-brasil-saiba-como-esse-querido-foi-ganhando-espaco-nas-nossas-mesas >. Acesso em: 20 maio 2024.

LEONE, G. G. Custos: planejamento, implantação e controle. São Paulo: Atlas, 2000, p.241)

LEONE, G. S. G.; LEONE, J. R. G. Dicionário de custos. São Paulo: Atlas, 2004.

MACHADO, A. O que é pesquisa qualitativa? Disponível em: <https://www.academica.com.br/post/o-que-%C3%A9-pesquisa-qualitativa>. Acesso em: 6 maio. 2023.

MARTINS, E. Contabilidade de custos. 7. ed. São Paulo: Atlas; 2001, p.84.

MARTINS, E. Contabilidade de Custos. 9. ed. São Paulo: Atlas, 2003.

NEPOMUCENO, F. L.; DE CARVALHO NUNES, P. R.; RODRIGUES, R. C.. Custeio por absorção integrado a unidade de esforço de produção (UEP): estudo em uma empresa de massas e biscoitos.

Revista Mineira de Contabilidade, v. 25, n. 1, p. 38-52, 2024.

OLIVEIRA, A. Pesquisa bibliográfica: o que é, características principais de estudo documental. Disponível em: . Acesso em: 3 maio 2023.

PADOVEZE, C. L. Curso básico gerencial de custos. São Paulo: Pioneira, 2003, p.100.

SANTOS JUNIOR, E. C. S. Gestão de custos industriais: estudo de caso em uma empresa produtora de painéis de madeira. Universidade federal do Rio Grande do Sul, 2012.

SILVA, A. S. et al. O Custo da matéria-prima no processo de produção da empresa Óleos Menu Indústria e Comércio Ltda. Revista eHumanit@s, 2018. Disponível em: . Acesso em: 19 mai. 2024.

STUHLERT, A. P.; BORGERT, A.; ENGELAGE, E. Tempo e Grau de dificuldade como Critérios de Rateio dos Custos Indiretos na Produção de Móveis sob Medida. ABCustos, v. 16, n. 1, p. 1-31, 2021. Disponível em: . Acesso em: 19 mai. 2024.

YIN, R. K. Estudo de caso: planejamento e métodos. 2ª Ed. Porto Alegre. Editora: Bookman. 2001.

Published

2024-09-27

How to Cite

Beatriz da Silva Gallani, C., & Herculani, R. (2024). Absorption costing in a canned feijoada manufacturing: A case study. Advances in Global Innovation & Technology, 2(4), e24232. https://doi.org/10.29327/2384439.2.4-4

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 

You may also start an advanced similarity search for this article.