The Process of Exporting Robusta Coffee from the Amazon

Authors

  • Marco Vinícius Correia dos Santos Fatec Zona Leste
  • Naiara de Amorim Conceição Fatec Zona Leste
  • José Abel de Andrade Baptista Fatec Zona Leste
  • Rosana Aparecida Bueno Novais Fatec Zona Leste

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.11395477

Keywords:

Coffee, Special coffee, Amazon Robusta Coffee

Abstract

Brazil has a strong cultural bond with coffee due to its importance and historical economic participation in the nation's development. Having a large share in global coffee exports, the country is also among the main consumers of the drink in the world. The predominantly exported grain is Arabica, which is understood as a commodity, with an enormous production scale. There is a trend in the segment that points to an increase in demand for specialty coffees, such as Café Robusta Amazônico, which represents a small portion of Brazilian coffee exports, but as it is considered a special bean, it has a higher price on the market. The Robusta Amazônico special coffee is presented as a quality product, resulting from crosses between species, sustainable and technological production practices, boosting the economy of the Rondônia region, where the grain is mostly produced. The article highlights exports, analyzes data relating to coffee farming as a whole, the segmentation of Amazonian Robusta Coffee and the product's performance on the international market, in order to study the viability and potential to be explored through exporting the grain.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BRASIL. Brasil é o maior produtor mundial e o segundo maior consumidor de café. 14 abril 2023. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/brasil-e-o-maior-produtor-mundial-e-o-segundo-maior-consumidor-de-cafe. Acesso em: 30 set. 2023.

BRASIL. Café no Brasil e Ementário do Café. 30 janeiro 2017. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/politica-agricola/cafe/cafeicultura-brasileira. Acesso em 24 out. 2023.

BRASIL. Nomenclatura. Acesso em: https://portalunico.siscomex.gov.br/classif/#/nomenclatura/0901 Acesso em: 17 out. 2023.

BRASIL. Exportação passo a passo. Ministério das Relações Exteriores. Brasília, 2011.

BOAVENTURA, Patricia Silva Monteiro; ABDALLA, Carla Caires; ARAÚJO, Cecilia Lobo; ARAKELIAN, José Sarkis. Cocriação de valor na cadeia do café especial: o movimento da terceira onda do café. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rae/a/DbDJVh6VGQYY4KkNKhpLtgh/?lang=pt#. Acesso em: 24 out. 2023.

CERVO, A. L. BERVIAN, P. A. Metodologia científica. São Paulo, SP: Prentice Hall, 2002.

CECAFE. Exportações Brasileiras. 2023. Disponível em: https://www.cecafe.com.br/dados-estatisticos/exportacoes-brasileiras/. Acesso em 31 out. 2023.

CNI. Comércio exterior e exportação no Brasil. Portal da Indústria, 2021. Disponível em: https://www.portaldaindustria.com.br/industria-de-a-z/exportacao-e-comercio-exterior/. Acesso em: 30 out. 2023.

COMEXSTAT. Exportação de café não torrado. Ministério da Indústria, Comércio Exterior e Serviços. Disponível em: http://comexstat.mdic.gov.br/pt/comex-vis. Acesso em: 30 out. 2023.

FERREIRA, Lucas Tadeu; CAVATON, Thiago. Exportações dos cafés do Brasil atingem 39,35 milhões de sacas e receita cambial recorde de US$ 9,23 bi em 2022. Embrapa, 19 janeiro 2023. Disponível em: ttps://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/77856850/exportacoes-dos-cafes-do-brasil-atingem-3935-milhoes-de-sacas-e-receita-cambial-recorde-de-us-923-bi-em-2022. Acesso em: 30 set. 2023.

FERREIRA, Lucas Tadeu; CAVATON, Thiago. Produção Mundial de café foi estimada em 167,2 milhões de sacas de 60kg. Embrapa, 13 janeiro 2023. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/77745125/producao-mundial-de-cafe-foi-estimada-em-1672-milhoes-de-sacas-de-60kg. Acesso em 24 out. 2023.

GIL, A. C. Como elaborar projetos de pesquisa. São Paulo, SP: Atlas, 2002.

MACHADO, Bruna. Brasil revela seu tesouro escondido: o café robusta amazônico está simplesmente brilhando no mercado global! Capitalist, 06 julho 2023. Disponível em: https://capitalist.com.br/brasil-revela-seu-tesouro-escondido-o-cafe-robusta-amazonico-esta-simplesmente-brilhando-no-mercado-global/. Acesso em: 18 set. 2023.

RONDÔNIA Rural. Parte 2: Família Kalk conta sua história no documentário sobre café Robusta Amazônico. Rio de Janeiro: Globo, 2021.

MOTTA, S. A. A civilização do café: 1820-1920. 3 ed. São Paulo: Brasiliense, 1978.

SEBRAE. Conheça as etapas do processo de exportação. Disponível em: https://sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/artigos/conheca-as-etapas-do-processo-de-exportacao,63116f91bd3e5810VgnVCM1000001b00320aRCRD. Acesso em: 01 nov. 2023.

SEBRAE. CAFÉ em grão do tipo Robusta Amazônico. 2022. Disponível em: https://sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/origens/cafe-em-grao-do-tipo-robusta-amazonico,5aac832d2b22f710VgnVCM100000d701210aRCRD. Acesso em: 19 set. 2023.

SILVA, Renata. Robusta Amazônico é caso de sucesso na cafeicultura nacional. Embrapa, Rondônia, 17 dezembro 2019. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/48939353/robusta-amazonico-e-caso-de-sucesso-na-cafeicultura-nacional. Acesso em: 18 set. 2023.

VERGARA, Sylvia Constant. Projetos e relatórios de pesquisas em administração. São Paulo: Atlas, 2009.

VIUDES, Priscila. Robustas Amazônicos avançam fronteiras e conquistam novos mercados em ação inédita. Embrapa, 05 setembro 2023. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/83257981/robustas-amazonicos-avancam-fronteiras-e-conquistam-novos-mercados-em-acao-inedita?p_auth=675rMRp4. Acesso em: 19 set. 2023.

Published

2024-05-30

How to Cite

Santos, M. V. C. dos, Conceição, N. de A., Baptista, J. A. de A., & Novais, R. A. B. (2024). The Process of Exporting Robusta Coffee from the Amazon. Journal of the Management and Technology Meeting, 1(04), 27–34. https://doi.org/10.5281/zenodo.11395477

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>