Diageo and its importance for the internationalization of cachaça
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.11075181Keywords:
Cachaça, Internationalization, Diageo, PromotionAbstract
This article explores the history and evolution of cachaça. Cachaça has roots in Portuguese colonization and sugarcane production in Brazil. It went through periods of prohibition and devaluation, but it also played a symbolic role in Brazil's independence. Diageo, a spirits company, has played a key role in promoting cachaça in the global market. The company acquired existing brands, seeking to elevate cachaça to the status of an international premium beverage. In addition, Diageo has invested in social responsibility and sustainability, supporting Brazilian culture and the local communities involved in the production of cachaça. The company has adopted innovative marketing strategies, such as the inclusion of cachaça in cocktail competitions, to consolidate cachaça as an internationally recognized beverage. Diageo has expanded its presence in emerging markets and continues to pursue opportunities in Asia. In summary, cachaça is a Brazilian cultural heritage with a rich history. Diageo plays an important role in promoting cachaça in the global market, highlighting its international recognition and commitment to quality and sustainability and is an example of how a traditional beverage can conquer the world with the right strategy.
Downloads
References
AGUILAR, R. S. O processo de Internacionalização da Cachaça. 2015. Disponível em: < https://repositorio.ucb.br:9443/jspui/bitstream/123456789/9929/1/RodolfoSerpaAguilarTCCGRADUACAO2015.pdf> Acessado em: 29 setembro 2023.
APEXBRASIL. Cachaça bate recorde de exportações em valor com apoio de ApexBrasil e IBRAC. Disponível em: <https://apexbrasil.com.br/br/pt/conteudo/noticias/cachaca-recorde-exportacoes-valor-apoio-apexbrasil-ibrac.html#:~:text=O%20atual%20est%C3%A1%20vigente%20desde,%2C%20Portugal%2C%20Fran%C3%A7a%20e%20Espanha.>. Acesso em 29 outubro 2023.
BALDISSERA, O. Como fazer a revisão bibliográfica do TCC. EAD UMC. Universidade de Mogi das Cruzes. Disponível em: < https://ead.umc.br/blog/revisao-bibliografica >. Acesso em: 25 setembro 2023.
CACHAÇA SELETA. História da cachaça bebida tipicamente brasileira. Disponível em: https://cachacaseleta.com.br/historia-da-cachaca/ Acesso em: 17 setembro 2023.
EXAME. Maior fabricante de bebidas do mundo aposta na cachaça como “o novo gim”. Disponível em: <https://www.novacana.com/noticias/maior-fabricante-bebidas-mundo-aposta-cachaca-novo-gim-010419>. Acesso em 29 outubro 2023.
FAEC. Faculdade Educacional de Colombo. Laboratório de Marketing. Disponível em: < https://www.faecpr.edu.br/site/laboratorio_marketing/conteudo_oficina.php?param=n> Acesso em: 22 Setembro 2023.
G1. Cachaça é a nova aposta da Diageo. 2006. Disponível em: < https://g1.globo.com/Noticias/Economia_Negocios/0,,AA1321153-9356,00-CACHACA+E+A+NOVA+APOSTA+DA+DIAGEO.html> Acesso em: 22 setembro 2023.
MARTINELLI, D; SPERS, E; COSTA, A. Ypióca – Introduzindo uma bebida genuinamente brasileira no mercado global. 2000. Disponível em: < file:///C:/Users/Junior/Downloads/Ypioca_introduzindo_uma_bebida_genuinamente_brasileira_no_mercado_global_2000%20(1).pdf>. Acesso em 29 outubro 2023.
MARTINS, J. Instituto Brasileiro da Cachaça. Disponível em: <https://ibrac.net/cachaca/1/historia-da-cachaca> Acesso em: 17 setembro 2023.
MUNDO DAS MARCAS. Ypióca. 2016. Disponível em: < https://mundodasmarcas.blogspot.com/2006/06/ypica-paixo-brasileira.html>. Acesso em: 29 outubro 2023.
ROLLI, C. Cachaça mais antiga do Brasil, Ypióca se renova para acompanhar gosto do público. Disponível em: <https://www1.folha.uol.com.br/mercado/2021/04/cachaca-mais-antiga-do-brasil-ypioca-se-renova-para-acompanhar-o-gosto-do-publico.shtml>. Acesso em 29 outubro 2023.
SERPA, E. Diageo já exporta para Japão e China. Disponível em: < https://diariodonordeste.verdesmares.com.br/opiniao/colunistas/egidio-serpa/diageo-ja-exporta-ypioca-para-japao-e-china-1.3163545 >. Acesso em 25 setembro 2023.
TAJRA, S. Empresa da família como projeto de vida – O caso da cachaça Ypióca. Disponível em: < https://pt.linkedin.com/pulse/empresa-da-fam%C3%ADlia-como-projeto-de-vida-sanmya-tajra>. Acesso em 29 outubro 2023.
THE BAR. Saiba tudo sobre a cachaça Ypióca. 2021. Disponível em: < https://blog.br.thebar.com/curiosidades/tudo-sobre-cachaca-ypioca> Acessado em: 29 setembro 2023.
THE BAR. Palha da Ypióca vem da carnaúba, “Árvore da vida” símbolo do Ceará. 2021. Disponível em: <https://blog.br.thebar.com/curiosidades/palha-da-ypioca-vem-da-carnauba-arvore-da-vida-simbolo-do-ceara> Acessado em: 29 setembro 2023.
THE BAR. Artesãs e detentas do Ceará trançam à mão embalagens de palha da Ypióca. Disponível em: < https://blog.br.thebar.com/curiosidades/artesas-e-detentas-do-ceara-trancam-a-mao-embalagens-de-palha-da-ypioca > Acessado em: 29 setembro 2023.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Edmilson Dupre Guimarães Junior, Lea Paz da Silva, Jose Abel de Andrade Baptista
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Engetec em Revisa © 2024 by Fatec da Zona Leste is licensed under CC BY-NC-SA 4.0
Copyright Policy
By submitting a manuscript for publication in EnGeTec em Revista, the authors agree, in advance and unrestrictedly, to the following terms:
- The authors retain the copyright and grant EnGeTec em Revista the right of first publication of the manuscript, without any financial burden, and renounce any other remuneration for its publication in EnGeTec em Revista.
- When submitted to EnGeTec em Revista, the manuscript is automatically licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows the sharing of the work with acknowledgment of authorship and initial publication in EnGeTec em Revista.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in EnGeTec em Revista (publish in repositories or as a book chapter), with acknowledgment of the initial publication in EnGeTec em Revista, provided that such agreement does not imply an endorsement of the content of the manuscript or of the new vehicle by EnGeTec em Revista.
- Authors are allowed and encouraged to publish and distribute their work online, in institutional repositories, for example after the editorial process is completed.
- The authors warrant that they have obtained proper permission from their employers for the transfer of rights under this agreement, if those employers own any copyright in the manuscript. In addition, the authors assume any and all responsibility for possible infringements of the copyright of these employers, exempting EnGeTec em Revista from any and all liability in this regard.
- The authors assume all responsibility for the content of the work, including the due and necessary authorizations for data disclosure. collected and results obtained, exempting EnGeTec em Revista from any and all responsibility in this regard.