Sustainable Chocolate
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.12594112Keywords:
Export, Chocolate, Cocoa, SustainabilityAbstract
Chocolate production is an important sector for the Brazilian market, so this article dives into the Brazilian cocoa and chocolate industry, emphasizing its position as the 7th largest global producer and the notable increase in chocolate exports, which reached US$142 million in 2022. The main focus is analyzing the viability of sustainable exports, exploring practices such as sustainable planting, agroforestry systems and the "Cacau Cabruca" method. The research discusses the history of cocoa, highlighting its trajectory from pre-Columbian civilizations to the present day. Notable companies are presented, such as Dengo and AMMA Chocolate, which are pioneers in the adoption of sustainable practices and the insertion of sustainable Brazilian chocolate in the international market. Based on a literature review, the study uses exploratory and quantitative methods, presenting detailed data, figures and tables to provide a complete and insightful analysis of the industry, exploring opportunities and highlighting tangible examples of sustainability.
Downloads
References
ARRAZATE, Carlos Hugo Avendaño; FUENTES, Juan Manuel Villarreal; ROJAS, Eduardo Campos; MÉNDEZ, Richar Arnoldo Gallardo; LÓPEZ, Alexander Mendoza; AGUIRRE, Juan Francisco; ESQUIVEZ, Medina Alfredo Sandova; ESQUIVEZ, Saúl Espinosa Zaragoza. (2011). Diagnóstico del cacao en México. Sistema Nacional de Recursos Fitogenéticos para la Alimentación y la Agricultura. Disponível em: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/232186/Diagnostico_del_ cacao_en_mexico.pdf Acesso em: 28 Out. 2023.
BRASIL. Exportação passo a passo. 2012. Disponível em: https://www.gov.br/empresas-e-negocios/pt-br/invest-export-brasil/arquivos-e-imagens/PUBExportPassoPasso2012.pdf> Acesso em: 01 Nov. 2023.
COLLIS, J; HUSSEY, H. Pesquisa em administração. Porto Alegre: Bookman, 2005.
COMEXVIS. Estatística. Disponível em: <http://comexstat.mdic.gov.br/pt/comex-vis> Acesso em: 17 Out. 2023.
DENGO. História. Disponível em: < https://dengo.com > Acesso em: 08 Nov. 2023.
EMBRAPA. Estudo mostra expansão sustentável do cacau na Amazônia. Disponível em: <https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/71719295/estudo-mostra-expansao-sustentavel-do-cacau-na-amazonia> Acesso em: 22 Out. 2023.
FERREIRA, A. C. R. Guia da indicação geográfica Sul da Bahia. Ilhéus: PTCSB, 2017.
FONSECA, J. Neugebauer, uma história. Porto Alegre: Florestal Alimentos, 2009.
GIL, A. C. Como elaborar projetos de pesquisa. São Paulo: Atlas, 2002.
GONTIJO, F. J. C. A cadeia produtiva do cacau brasileiro sob a perspectiva do desenvolvimento rural sustentável. Disponível em: <https://repositorio.enap.gov.br/handle/1/616 > Acesso em: 28 Set. 2023.
G1. ‘Premium do premium': G1 visita fábrica de chocolate gourmet. Disponível em: <https://g1.globo.com/bahia/noticia/2014/04/premium-do-premium-g1-visita-fabrica-de-chocolate-gourmet.html> Acesso em: 08 Nov. 2023.
LEITE, Lucas Rasi Cunha. Estudo de Competitividade do Cacau e Chocolate no Brasil: Desafios na Produção e Comércio Global. Ministério da Indústria, Comércio Exterior e Serviços (MDIC), 2018.
MANCUSO, Maria Inês Rauter. Sabores Migrantes na Formação do Estado de São Paulo. Cordis. Deslocamentos humanos: Cultura, decisões e conflitos, n. 20, p. 180-205, jan./jun. 2018. ISSN 2176-4174.
MENDES, F. A. T. Agronegócio cacau no estado do Pará: origem e desenvolvimento. Belém, 2018.
MINDEL, Nissan. A história do chocolate. Disponível em: <http://www.chabad.org.br/biblioteca/artigos/chocolate/home.html> Acesso em: 01 ago. 2023.
NORONHA, V. S. Branding com propósito: um estudo de caso sobre empatia e intenção de compra. Universidade Federal da Bahia, Pós-Graduação em Administração, 2018.
ROSA, Carlos Augusto de Proença. História da Ciência: A Ciência Moderna. Brasilia: Fundação Alexandre de Gusmão, 2012.
SEBRAE. Conheça as etapas do processo de exportação. Disponível em: < https://sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/artigos/conheca-as-etapas-do-processo-de-exportacao,63116f91bd3e5810VgnVCM1000001b00320aRCRD> Acesso em: 01 Nov. 2023.
SEGALIS, G.; FRANCA, R.; ATSUMI, S. Y. K. Fundamentos de exportação e importação no Brasil. São Paulo: FGV, 2012.
ONU. Causas e efeitos das mudanças climáticas. Disponível em: <https://www.un.org/pt/climatechange/science/causes-effects-climate-change#:~:text=As%20mudan%C3%A7as%20clim%C3%A1ticas%20afetam%20a,aumentando%20a%20vulnerabilidade%20dos%20ecossistemas. > Acesso em: 02 Nov. 2023.
PEGN. Pequenas Empresas e Grande Negócios. Charmoso bairro boêmio de Paris ganha primeira loja internacional da brasileira Dengo. Disponivel em: <https://revistapegn.globo.com/negocios/noticia/2023/04/charmoso-bairro-boemio-de-paris-ganha-primeira-loja-internacional-da-brasileira-dengo.ghtml> Acesso em: 15 Set. 2023.
VASALLAO, M. Diferenciación y agregado de valor en la cadena ecuatoriana del cacao. Revista Repique, 1(1), 23-43. 2016.
VERGARA, S. C. Métodos de pesquisa em administração. São Paulo: Atlas, 2006.
VERNA, Roberto. History and Science of chocolate. Malásia J Pathol 2013; 35(2): 111–121.
VILLAMAR, Leon; SALAZAR, Calderon; QUINTEROS, Mayorga. Estrategias para el cultivo, comercialización y exportación del cacao fino de aroma en Ecuador / Strategies for cultivation, marketing and export of aroma fine cocoa in Ecuador. Ciencia Unemi, 9(18), 45-55. 2016.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Naiara de Amorim Conceição, José Abel de Andrade Baptista, Marco Vinícius Correia dos Santos, Rosana Aparecida Bueno de Novais
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Engetec em Revisa © 2024 by Fatec da Zona Leste is licensed under CC BY-NC-SA 4.0
Copyright Policy
By submitting a manuscript for publication in EnGeTec em Revista, the authors agree, in advance and unrestrictedly, to the following terms:
- The authors retain the copyright and grant EnGeTec em Revista the right of first publication of the manuscript, without any financial burden, and renounce any other remuneration for its publication in EnGeTec em Revista.
- When submitted to EnGeTec em Revista, the manuscript is automatically licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows the sharing of the work with acknowledgment of authorship and initial publication in EnGeTec em Revista.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in EnGeTec em Revista (publish in repositories or as a book chapter), with acknowledgment of the initial publication in EnGeTec em Revista, provided that such agreement does not imply an endorsement of the content of the manuscript or of the new vehicle by EnGeTec em Revista.
- Authors are allowed and encouraged to publish and distribute their work online, in institutional repositories, for example after the editorial process is completed.
- The authors warrant that they have obtained proper permission from their employers for the transfer of rights under this agreement, if those employers own any copyright in the manuscript. In addition, the authors assume any and all responsibility for possible infringements of the copyright of these employers, exempting EnGeTec em Revista from any and all liability in this regard.
- The authors assume all responsibility for the content of the work, including the due and necessary authorizations for data disclosure. collected and results obtained, exempting EnGeTec em Revista from any and all responsibility in this regard.