Costa Rica and Guatemala

A comparative study on coffee and sugarcane

Authors

  • Flávia Vitorino Fatec Zona Leste
  • Graice Requeza Fatec Zona Leste
  • Mariana Goulart Fatec Zona Leste
  • Rebeca Novaes Fatec Zona Leste
  • Daniele dos Santos Ramos Xavier Fatec Zona Leste

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14768100

Keywords:

Costa Rica, Guatemala, Coffee, Sugarcane

Abstract

The aim of this article is to present a comparative study of the coffee and sugarcane production chains in Costa Rica and Guatemala, analyzing their environmental and social impacts and their economic contributions to these two countries. The research uses a mixed approach, combining quantitative data from secondary sources, such as international organizations, with qualitative data obtained through document analysis. Through this study it was possible to identify how the production of each product works and which country has the greatest advantage, both absolute and comparative, in its production. The results of this research show that coffee and sugarcane play a very important role in each country, even though they face challenges related to sustainability and labor exploitation.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ASSOCIAÇÃO NACIONAL DO CAFÉ DA GUATEMALA. Estatísticas de exportação de café. Disponível em: http://www.anacafe.org. Acesso em: 10 out. 2024.

ASSOCIAÇÃO NACIONAL DO CAFÉ DA GUATEMALA. Relatório sobre a Produção e Exportação de Café na Guatemala. Cidade da Guatemala: ANACAFÉ, 2020.

CAFÉ POINT. Conheça a Guatemala cafeeira em números. Disponível em: https://www.cafepoint.com.br/noticias/giro-de-noticias/conheca-a-guatemala-cafeeira-em-numeros-236928/. Acesso em: 15 out. 2024.

COCAPEC. Café especial: conheça as principais regiões produtoras da Costa Rica. Disponível em: https://cocapec.com.br/noticias/cafe-especial-conheca-as-principais-regioes-produtoras-da-costa-rica/. Acesso em: 16 out. 2024.

CONSELHO DOS EXPORTADORES DE CAFÉ DO BRASIL. Relatório de exportações. São Paulo: Cecafé, 2023. Disponível em: https://www.cecafe.com.br/publicacoes/relatorio-de-exportacoes/. Acesso em: 15 out. 2024.

EMBRAPA. Cultivo de cana-de-açúcar: variedades e tecnologias para o aumento da produtividade. Brasília: Embrapa, 2023.

ESG INSIGHTS. Por que a Costa Rica se tornou modelo de economia sustentável na América Latina. ESG Insights, 2023. Disponível em: https://esginsights.com.br/por-que-a-costa-rica-se-tornou-modelo-de-economia-sustentavel-na-america-latina/. Acesso em: 10 out. 2024.

FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations. Café e cana de açúcar na América Latina: tendências e desafios. Roma: FAO, 2019.

IFPRI. Relatório sobre a segurança alimentar na América Latina. Washington, DC: IFPRI, 2020.

INSTITUTO DO CAFÉ DA COSTA RICA. Produção de café e desenvolvimento sustentável na Costa Rica. Disponível em: http://www.icafe.go.cr. Acesso em: 10 out. 2023.

INSTITUTO DO CAFÉ DA COSTA RICA. Relatório Anual sobre a Produção de Café: 2020. San José: ICAFE, 2021.

INSTITUTO NACIONAL DE CAFÉ. Dados sobre a produção de café no Brasil. Rio de Janeiro: INCAFE, 2023. Disponível em: https://www.fbbva.es/diccionario/removido/. Acesso em: 12 out. 2024.

MORALES, Carlos; MARTÍNEZ, Alberto. Impacto socioeconômico da produção de cana de açúcar na Guatemala. Revista de Economia Rural, Brasília, v. 25, n. 4, p. 245-268, 2019.

OLIVEIRA, Júlia; SANTOS, Fernando. A sustentabilidade na produção de café na Costa Rica: um modelo para a América Latina? Revista Latino-Americana de Agricultura, São Paulo, v. 10, n. 3, p. 112-130, 2021.

PEREIRA, A. B. A produção de cana-de-açúcar na América Latina: desafios e oportunidades. In: SILVA, J. A. (Org.). Agricultura sustentável na América Latina. São Paulo: Editora XYZ, 2018. p. 125-140.

RICARDO, David. The Principles of Political Economy and Taxation. London: John Murray, 1817.

SÁNCHEZ, Juan; RIVERA, Luis. Estratégias de sustentabilidade na produção de café: estudo comparativo entre Costa Rica e Guatemala. Revista Centroamericana de Agroecología, San José, v. 15, n. 2, p. 88-102, 2020.

SABINO, Carlos. Guatemala, la historia silenciada (1944-1989). Guatemala: Fondo de Cultura Económica, 2007. 2 v.

Published

2025-03-01

How to Cite

Vitorino, F., Requeza, G., Goulart, M., Novaes, R., & Xavier, D. dos S. R. (2025). Costa Rica and Guatemala: A comparative study on coffee and sugarcane. Journal of the Management and Technology Meeting, 2(2), e22236. https://doi.org/10.5281/zenodo.14768100

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.